فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 47 (پاییز 1399)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 47 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوذر شفیعی* صفحات 367-400
    امروزه مرکز ثقل سیاست و امنیت بین الملل از حوزه اقیانوس اطلس به حوزه اقیانوس هند و آرام انتقال پیدا کرده است. اصطلاح ایندو _ پاسیفیک واژه ‏ای است که در توصیف این تحول به کار می‏رود. هر یک از قدرت‏های مهم بین المللی درصدد نقش آفرینی در این حوزه‏ اند. مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که «اروپا در بازی بزرگ ایندو _ پاسیفیک چه نقشی ایفا می‏ کند؟» فرضیه مقاله که به روش توصیفی _ تحلیلی بررسی شده آن است که هم اینک اتحادیه اروپا در دو سطح «واحد‏های ملی» و «اتحادیه ای» نفوذ موثری در حوزه اقیانوس هند و اقیانوس آرام پیدا کرده است، اما برای ایفای نقش موثرتر می‏ تواند به نهادسازی در این حوزه مبادرت ورزد. علاقه کشورهای منطقه به نگرش هنجاری اتحادیه اروپا و نگرانی این کشورها از پیامدهای منفی رقابت چین و آمریکا در منطقه، فرصت مناسبی را برای نقش آفرینی اروپا در حوزه ایندو_پاسیفیک فراهم کرده است. به علاوه تلاش آمریکا برای ایجاد نظم منطقه ‏ای که در شکل استراتژی ایندو_پاسیفیک نمود یافته و تلاش چین برای ایجاد نظم منطقه ‏ای که در شکل ابتکار «کمربند _ جاده» تجلی یافته، همدیگر را خنثی می‏ کنند و این نیز به اروپا امکان می ‏دهد تا با اتخاذ استراتژی «میان نهادگرایی» به نظم منطقه ‏ای حوزه اقیانوس هند و آرام سامان بخشد. چنین نتیجه‏ ای در چهارچوب تیوری «توازن نقش»، عملا نقش اروپا را در کنار آمریکا و چین در روند تحولات نظم منطقه‏ ای و جهانی تقویت می‏ کند.
    کلیدواژگان: ایندو، پاسیفیک، نهادگرایی، نظم منطقه‏ ای، اتحادیه اروپا، تئوری توازن نقش
  • رحمان نجفی سیار* صفحات 401-422
    بحران کرونا با مطرح کردن مقوله ای جدید در باب امنیت به نام امنیت بهداشت و درمان، اکثر کشورهای جهان را در اشکال مختلف درگیر کرده است. برخی کشورها به‏جای آنکه به سمت همکاری برای مقابله با این چالش‏ها پیش بروند، به سمت رقابت و ناسازواری حرکت می‏کنند که نتیجه آن، شکل گیری الگوهای جدیدی در نظم بین المللی است. در این چهارچوب، این پرسش مطرح می شود که «بحران کرونا چه تاثیری بر پویش های راهبردی نظام بین الملل و الگوی نظم جهانی خواهد گذاشت؟» در پاسخ به عنوان فرضیه می توان گفت بحران کرونا به عنوان «متغیر مداخله گر و پیشران» باعث تسریع در روند تغییرات راهبردی نظام بین الملل از گذشته شده؛ به گونه ای که دیگر الگوهای نظم لیبرالی جوابگوی نیازها و دغدغه های متنوع بشری نیست و نظام جهانی بیشتر به سمت الگوهای غیرغربی روابط بین الملل و نظام های سیاسی مسئولیت پذیرتر همانند الگوهای شرقی و یا مدل دولت سازی فراملی موردنظر نظریه پردازان انتقادی پیش می رود. بدین ترتیب، بحران کرونا را نمی‎توان به عنوان یک متغیر مستقل در نظر گرفت که تغییردهنده اساسی نظم بین‎المللی باشد؛ بلکه یک «متغیر مداخله گر و شتاب دهنده» است که روند تغییر در نظم بین‏المللی موجود را شدت خواهد بخشید. درخصوص این موضوع که با وقوع بحران کرونا، نظم بین‏المللی موجود شاهد تغییر و تحولاتی بوده اختلاف‎نظر وجود ندارد، اما بر سر اینکه این تغییرات، شدت و عمقش چگونه خواهد بود و یا اینکه نحوه مدیریت این بحران چگونه باید باشد، اختلا‎ف‎نظر وجود دارد. در این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی_تحلیلی و استفاده از نظریات خبرگان روابط بین الملل به بررسی تاثیر بحران کرونا بر پویش های راهبردی نظام بین الملل و آینده نظام جهانی خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: بحران کرونا، متغیر پیشران، تضعیف جهانی شدن، رقابت های جهانی
  • فرهاد قاسمی* صفحات 423-459
    بحران ها به دلیل اهمیت و دایمی بودنشان در سیستم بین الملل، همیشه در کانون نظریه پردازی علم روابط بین الملل و سیاست گذاری کشورها قرار داشته اند. تحول سیستم بین الملل، تحول در دستگاه تحلیلی _ نظری بحران ها را در پی داشته و به همین منظور تکامل سیستم بین الملل و تبدیل آن به سیستم پیچیده _ آشوبی دستگاه تحلیلی یادشده را با بنیادها و قواعد نوینی روبه رو نموده که نوپدیدگی از برجسته ترین پیامدهای آنها می باشد. بر همین اساس با توجه به ناکارآمدی ادبیات موجود در توجه به این موضوع، این پرسش اساسی مطرح می شود که «سازوکار علی شکل گیری بحران ها در سیستم بین الملل پیچیده و آشوبی چگونه عمل می کند؟». پژوهش حاضر با محوریت بخشیدن به نظریه «پیچیدگی و آشوب» و با تاکید بر منطق غیرخطی حاکم بر سیستم بین الملل نوین، دستگاه تحلیلی بحران را بر پایه دینامیک قدرت غیرخطی، نوپدیدگی شناختی، علی و قوانین بازسازماندهی نظری بررسی کرده و دو مدل «هیترارشی» و «پانارشی» را به عنوان مدل های اصلی در شکل دادن به نوپدیدگی در روابط بین الملل مطرح کرده است. بحران ها، برآمده از گرایش سیستم های بین المللی پیچیده و آشوبی و دینامیک قدرت آن به زایش نوپدیدگی و کارکرد در دو منطقه مجزای پیچیدگی و انطباقی است که حاکمیت سازوکارهای غیرخطی در این مناطق سبب ساز بحران خواهند بود.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، سیستم های بین المللی پیچیده و آشوبی، بحران، نو پدیدگی، قدرت
  • آرش بیدالله خانی* صفحات 461-489
    در دو دهه اخیر، دانمارک در بین کشور‏‏های ‏‏«نوردیک» و همچنین اتحادیه اروپا در کنار انگلستان و لهستان، بیشترین جهت گیری غربی _ آمریکایی را داشته است و مبنای اصلی کنشگری فعال این کشور در حوزه سیاست خارجی، حضور و مشارکت حداکثری در ایتلاف‏‏های ‏‏آمریکایی _ غربی در نظام بین الملل است. بر همین اساس مقاله حاضر این پرسش را مطرح می‏کند که «مدل اصلی و دلایل سیاست گذارانه جهت گیری‏‏‏های ‏‏غربی _ آمریکایی در سیاست خارجی دانمارک چیست؟». در پاسخ به پرسش پژوهش، مقاله بر این فرض تاکید می‏کند که حاکم شدن احزاب لیبرال بر فرایندهای ‏‏تصمیم گیری سیاست داخلی و خارجی دانمارک در تقابل با هنجار‏‏های ‏‏کلاسیک احزاب سوسیال _ دموکرات چپ در یک رویه تاریخی، به خصوص بعد از دهه 2000، باعث گزینش رویکرد انطباقی _ کنشگرایانه فعال در نظام بین الملل بر مبنای اتحاد و ایتلاف حداکثری با ایالات متحده شده است. گزینش این رویکرد در تقابل با رویکرد‏‏های ‏‏کلاسیک کنش پذیری انفعالی _ انطباقی جنگ سرد و کنشگری فعال انترناسیونالیستی بعد از آن در سیاست خارجی دانمارک بوده است. روش مقاله مبتنی بر واکاوی کیفی و تجزیه و تحلیل قواعد شناختی حاکم بر سیاست خارجی دانمارک در یک پس زمینه نظری_تاریخی است.
    کلیدواژگان: دانمارک، سیاست خارجی، انطباق، اروپا، آمریکا
  • فاطمه شایان* صفحات 491-517
    پژوهش حاضر به بررسی این دیدگاه متفاوت می‏پردازد که اعمال افتخارآمیز‏ در تحلیل‏‏‏های روابط بین الملل‏ چندان مورد توجه قرار نگرفته است و انرژی هسته‏ای ایران و دستیابی دانشمندان جوان ایرانی به این دانش به ویژه‏ زمانی که ایران تحت تحریم‏‏‏های سنگین بوده است مایه افتخار این کشور در صحنه ملی، بین المللی ‏و جهان اسلام شده است. بنابراین پرسش اصلی پژوهش این است که «چگونه دستیابی به انرژی هسته‏ای موجب افتخار ایران در سطح بین المللی ‏و جهان اسلام شده است؟» بر اساس فرضیه پژوهش، حمایت اکثریت مردمی از دولت و دانشمندان هسته‏ای برای دستیابی به انرژی هسته‏ای باعث افتخار در سطح ملی و بین المللی ‏شده است. این مقاله از تیوری «برنت استیل» در زمینه اعمال افتخارآمیز و تثبیت هویت فردی و اجتماعی بهره می‏گیرد. نتایج این مقاله نشان دهنده این است که دولت و ملت ایران انرژی هسته‏ای صلح آمیز را حق مسلم خود می‏دانند و با دستیابی به این تکنولوژی، افتخار بین المللی ‏را نصیب خود کرده‏اند، اما افتخار و تنش در روابط بین الملل‏ در کنار یکدیگر قرار دارند و آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم‏‏‏های گسترده‏ای را علیه ایران وضع کرده اند، درحالی که ایران با مقاومت به افتخار دست پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: انرژی هسته ‏ای صلح آمیز ایران، هویت، جهان اسلام، حمایت مردمی، افتخار و تنش
  • محمدرضا فرجی* صفحات 519-549

    اصولا گذار، پدیده ای رایج در سیستم بین الملل از زمان پیدایش آن می باشد. جدا از سیستم بین الملل، گذار در مناطق نیز قابلیت تبیین دارد. در حال حاضر یکی از مناطقی که شدیدا تحت تاثیر وضعیت گذار قرار دارد، خاورمیانه است و دو بازیگری که به شدت از این پدیده متاثر هستند، ایران و عربستان می باشند. بنابراین پژوهش حاضر با بهره گیری از تیوری «گذار قدرت»، سعی به تبیین راهبردهای سیاست خارجی در وضعیت گذار قدرت و در روابط ایران و عربستان دارد. بدین منظور، پرسش پژوهش این است که «راهبرد بازیگران در وضعیت گذار قدرت و راهبرد ایران و عربستان به عنوان مطالعه موردی، مبتنی بر چه اصولی می باشد؟». در پاسخ به پرسش مذکور این فرضیه مطرح می شود که راهبرد بازیگران در وضعیت گذار قدرت با توجه به محوری و پیرامونی بودن بازیگران و نوع ساختار گذاری که در آن درگیر می باشند، شکل می گیرد. در ادامه، پژوهش با مفروض پنداشتن وضعیت گذار در خاورمیانه به راهبردهای ایران و عربستان در وضعیت گذارگونه خاورمیانه پرداخته است.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، راهبرد، سیاست خارجی، گذار قدرت، مناطق
|
  • Nowzar Shafiee * Pages 367-400
    Today, the center of gravity of international politics and security has shifted from the Atlantic to the Pacific and Indian Oceans. The term Indo-Pacific is a term used to describe this evolution. Each of the major international powers is seeking to play a role in this area. This article seeks to answer the question of "what role does Europe play in the great Indo-Pacific game?" The hypothesis of the article, which has been studied by descriptive-analytical method, is that the European Union has already gained effective influence in the Indian and Pacific Oceans at the level of "national units" and "Union", but in order to play a more effective role, it can Institutionalization in this area. The interest of the countries in the region in the normative attitude of the European Union and their concern about the negative consequences of the Sino-US competition in the region has provided a good opportunity for Europe to play a role in the Indo-Pacific area. In addition, US efforts to establish a regional order embodied in the Indo-Pacific Strategy and China's efforts to establish a regional order embodied in the Belt-Road Initiative are mutually reinforcing, allowing Europe to do the same. By adopting an "inter-institutional" strategy, to regulate the regional order of the Indian Ocean and the Pacific. Such a conclusion, within the framework of the role balance theory, practically reinforces the role of Europe, along with the United States and China, in the process of regional and global order developments.
    Keywords: Indo-pacific, Institutionalism, Regional Order, European Union, Role Balancing Theory
  • Rahman Najafi Sayyar * Pages 401-422
    The Corona crisis has involved most of the world in various forms by introducing new categories of security called health security. Instead of working together to address these challenges, some countries are moving toward competition and intolerance, resulting in the formation of new patterns in international order. In this context, the question that arises is "what effect will the Corona crisis have on the strategic dynamics of the international system and the model of world order?" In response to the hypothesis, it can be said that the "Corona crisis as an intervening and driving variable" has accelerated the process of strategic changes in the international system from the past; In such a way that the models of the liberal order no longer meet the diverse needs and concerns of human beings, the world system tends to move towards more non-Western models of international relations and more responsible political systems, such as the Eastern models or the transnational model of transnational government. Thus, the corona crisis cannot be considered as an independent variable that fundamentally changes the international order; Rather, it is an "intervening and accelerating variable" that will accelerate the process of change in the existing international order. Therefore, there is no disagreement about the fact that with the occurrence of the Corona crisis, the existing international order has witnessed changes and developments, but about how these changes will be, their intensity and depth, or how to manage this crisis. How it should be, there is a difference of opinion. In this article, using the descriptive-analytical method and the theories of international relations experts, we will examine the impact of the corona crisis on the strategic dynamics of the international system and the future of the world system.
    Keywords: Corona Crisis, driving variable, weakening globalization, Global Competition
  • Farhad Ghasemi * Pages 423-459
    Due to the importance of crises, they have been at the center of theorizing by International Relations and states' policy-making. The evolution of the international system has led to the development of the theoretical, analytical apparatus of crises. In this regard, the international system's change and transformation into a complex-chaotic model have confronted the crisis analytical device with new foundations and rules. Accordingly, given the existing literature's inefficiency in addressing this issue, the fundamental question arises of "how the causal mechanism of crisis formation in a complex and chaotic international system works?" This article focuses on the theory of complexity and chaos. The author emphasizes the modern global system's nonlinear logic and presents the crisis analysis system based on cognitive, causal, and law emergence. The article introduces the two models of heterarchy and Panarchy as the leading models shaping of emergence in international relations. Crises arise from the tendency of complex and chaotic global systems and their power dynamics to emergence and functions in two separate regions of complexity and adaptation that which lead to the activation of nonlinear mechanisms in such areas and then will cause a crisis.
    Keywords: complexity, complex, chaos international systems, Crisis, emergence, Power
  • Arash Beidollahkhani * Pages 461-489
    The main purpose of this article is to analyze the principle and cognition of Danish foreign policy in a historical perspective. In modern times, Denmark has had the most Western-American orientation among the Nordic countries, as well as the European Union, along with the United Kingdom and Poland, and its main basis for activism foreign policy is maximum presence and participation in American-Western alliances in international system. The main question of this research is based on the morphology of the trends which lead Danish foreign policy and its decision-making processes. Accordingly, the article raises the question of what are the main model and policy-making reasons for the West-American orientation in Danish foreign policy. In response to the research question, the article emphasizes that the ruling of liberal parties in Danish domestic and foreign policy decision-making processes in contrast to the classical norms of the Left Social Democrats in a historical perspective, especially after the 2000s, leads  Denmark to choose an adaptive-activist approach in the international system and it is based on maximum alliance with the United States. This approach is contrasts with the classical approaches of passive-adaptive foreign policy during the Cold War era and it is also contradictory with Internationalism in Danish foreign policy after the Cold war. The method of the paper is based on qualitative analysis and examine of the cognitive rules which lead Danish foreign policy in a theoretical-historical background.
    Keywords: Denmark, Foreign Policy, adaptation, Europe, America
  • Fatemeh Shayan * Pages 491-517
    This article explores that Iran nuclear energy as an honor-driven action has not received attention in the International Relations (IR). To this end, the focus of this article is on the development of Iran nuclear energy technologies by Iranian scientists, particularly when heavy sanctions posed on Iran economy by the United States of America and the European Union. It is hypothesized that the Iranian public’s support for the government and young nuclear energy scientists has resulted in achieving honor in international relations. The analyses of this article benefit from Brent Steele’s honor driven actions and establishment of self and collective identity. The results indicate that Iranian public has supported the stance of the government on the peaceful nuclear energy as their indisputable rights to modernize their country. However, honor and tensions are side by side in IR. Iran has resisted to international sanctions and opened prospects for honor.
    Keywords: peaceful nuclear energy of Iran, identity, Islamic world, public support, honor, tension
  • MohammadReza Faraji * Pages 519-549

    Basically, transition is a common phenomenon in the international system since its emersion. Apart from the international system, transition ability also be explained in the regions. Currently, one of the areas that most affected by the situation transition is the Middle East, and the two actors most affected by this phenomenon are Iran and Saudi Arabia. Therefore, the article with using the theory of "power transition", tries to explain the foreign policy strategies in situation of power transition and in the relations between Iran and Saudi Arabia. In this regard, the research question is based on "what principles is governor on strategy of the actors in situation the transition of power and the strategy of Iran and Saudi Arabia as a case study?" In answer to the above question, this hypothesis proposed that the strategy of the actors in situation the transition of power is formed according to the centrality and periphery of the actors and the type of structure transition in which they are involved. Continuation, the research with supposing assumption the transition situation in the Middle East, discusses with the strategies of Iran and Saudi Arabia in the transitional situation of the Middle East.

    Keywords: Middle East, strategy, Foreign Policy, transition of power, regions